Viime aikoina on ollut juttua stand-upeista ja niiden esittäjistä. Harmillisesti montaakaan hyvää suomalaista en muista kuulleeni. Toistaiseksi tapaamistani Ismo Leikola on kai hauskin, Vesterinen ja Hedberg varmaan siellä perässä. Mutta siinäpä se sitten olikin, ellei aleta yksittäisi juttuja etsimään. Ei se tietysti ole hyvää stand-uppia, jos puolen tunnin settiin saa yhden hyvän läpän mukaan...

Sen sijaan ulkomaisiin on tullut tutustuttua paljon enemmän, tosin hekin ovat enimmäkseen jenkeistä. Yritin kaivaa vieläpä esimerkkvideoita, mielellään omasta mielestä sitä parempaa edustusta.

Ensimmäisenä vähemmän tunnettuna tulee mieleen Lewis Black. Aivan aluksi en pitänyt hänestä ollenkaan, mutta mitä enemmän häntä kuunteli, alkoi jutuissa ja reuhoamisessa olla järkeä ja hauskuutta. Jutut keskittyy usein poliittisiin henkilöihin, joten sikäli on tietysti hankala välillä suhteuttaa itseään tilanteeseen ja ymmärtää hauskuus, ellei henkilö ole tuttu. Kaikki kuitenkin (toivottavasti) muistavat "metsästysonnettomuuden", jossa Dick Chaney ampui ystäväänsä vahingossa?

Lewis Black about hunting

Seuraavana ei voi olla mainitsematta Jimmy Carria. Carrin vitsit ovat joskus englantiakin osaavalle vähän monimutkaisia, tai vaihtoehtoisesti lähellä epäsoveliasta, riippuen tietenkin henkilöstä. Välillä rankkaakin läppää ja kielenkäyttöä (mutta ei mitenkään liikaa), mutta ne toisaalta tekevät jutuista välillä niin hauskoja. Epäkorrektia, hienoja sanankäänteitä, vittuilua, yleisön "huomioimista"...lähes kaikkea löytyy.

Jimmy Carr Live at the Apollo

Ricky Gervais ei ole ehkä tunnetuimmillaan stand-upeistaan, mutta pienempien juttujen lisäksi häneltä on tullut kolme suurempaa keikkaa DVD:llekin. Gervais on sen verran noususuhteessa ollut viimeiset 5+ vuotta, että kannattaa jo siksikin pitää miestä silmällä.

Ricky Gervais - Fame

On kai näitä muitakin, George Carlinia jne. Mutta heihin en ole niin paljoa tutustunut että osaisin juurikaan kummoisia sanoa. Mutta yhden pätkän vielä linkkaan, sen verran hauskaa on. Esittäjän nimeä en tosin muista.

Matkalaukku