On pakko myöntää, että olen elokuvissa hyvän monologin ja/tai puheen fani. Niitä vain tulee vastaan niin harvoin, vielä harvemmin niitä omasta mielestä hyviä. Sinänsä nämä monologit ovat aina niin dramaattisia, että ne tuskin toimisivat oikeassa elämässä, mutta elokuviin ne sopivat välillä kuin puukko silmään.

Kuka sitten on paras puhuja? Sitä on hankala sanoa, sehän niin usein riippuu ohjaajasta ja käsikirjoittajasta yhtä paljon kuin itse näyttelijästä. Omalle kohdalle parhaimpia nähtyjä (tottahan on näkemättä paljon kuuluisia pätkiä, joita parhaimpina pidetään) ovat usein Al Pacinon huutamiset elokuvissa. Koska elämme nykyään mahtavassa maailmassa jossa YouTube on kova sana, sieltä löytyvät ne esimerkitkin. Yksi Pacinon parhaimmista, Scent of a Woman (Naisen tuoksu) -elokuvasta :

www.youtube.com/watch

Pacino rokkaa usein, myös elokuvassa Devil's Advocate (Paholaisen Asianajaja). Siitä löysin vain yhden kunnollisen pätkän, muut olivat vain lyhyitä pätkiä hienosta pitkästä keskustelusta. Tässä kuitenkin oleellisimmat : 

www.youtube.com/watch & www.youtube.com/watch

Mielestäni erinonomaisia elokuvia, suosittelen katsomaan. Varsinkin jälkimmäistä Keanu Reevesin "tähdittämää" pidetään mielestäni aika aliarvostettuna elokuvana.

Sitten eräs toinen, luokkaa täysin tuntematon kohtaus, eräältä toiselta näyttelijältä. 90-luvun alkupuolella tehtiin elokuva yliopistokoripallosta, nimeltään Blue Chips. Mukaan saatiin kassamagneeteiksi tuolloin lähes megatähden NBA-miehet Shaquille O'Neal ja Anfernee "Penny" Hardaway, joiden lisäksi elokuvassa vilahtaa useampia muitakin tuttuja naamoja ja nimiä, mikäli on NBA:tä seuraillut. Kaikesta huolimatta show'n varastaa pääosanesittäjä Nick Nolte, joka näyttelee pääosan yliopistojoukkueen valmentajaa. Taaskaan pätkää pelkästä puheesta en löytänyt, joten on pakko turvautua kahteen isoon pätkään :

www.youtube.com/watch & www.youtube.com/watch

Itse puhe alkaa noin 4:30 kohdasta eteenpäin ensimmäisessä pätkässä. Mahtava puhe siitä miten urheilu nykyään pyörii jo yliopistotasolla pelkän rahan ympärillä. Hieno elokuva muutenkin kyseessä, kannattaa katsoa jos koripallo kiinnostaa edes etäisesti.

On niitä pätkiä muitakin, paljonkin. Olkoonkin että elokuva '300' on vain graafista väkivaltaa ja toimintaa, mutta se kertojan pätkä juuri ennen spartalaisten viimeistä taistelua on aivan loistavaa settiä, samoin kuin jonkun Aragornin ja Theodenin puheet ennen taisteluita Lord of the Rings -elokuvissa. Kaikkia ei vain tule heti mieleen, joitakin ei ole nähnyt koskaan, lopuista ei löydy videota esitettäväksi.

Hienoja ne silti ovat.