Koska taas lähestyy eräs NHL:n rajapäivä sunnuntaina, eikä Brian Burke ole vieläkään lyönyt mitään lukkoon Tomas Kaberlen suhteen, muutama sananen Kaberlesta itsestään, ja ehkä koko hommasta yleensäkin.

Kaberlen tilannehan on sellainen, että hänellä on suht edullista, muistaakseni 4.5 miljoonan dollarin sopimustaan jäljellä vielä yksi vuosi. Sopimukseen on lisätty myös NTC (No Trade Clause, eli häntä ei ilman hänen omaa hyväksyntäänsä voida vaihtaa muualle), joka on tämän kesän aikana ollut poissa toiminnasta sääntöjen mukaan. Tai jotain sen suuntaista, ei ole oikein tarkkaa käsitystä miten homma toimii, mutta poissa se on ollut, ja se tulee jälleen voimaan kunhan päivä vaihtuu maanantaiksi. Tämä siis käytännössä tarkoittaa sitä, että jos Kaberlea ei vaihdeta muualle sunnuntain aikana, hän tullee pelaamaan viimeisen sopimuskautensa Torontossa. Sekään ei ole ollenkaan huono asia, vaikka Torontossa kyllä pakkeja on riittämiin, ja suurta tarvetta olisi esim. sentterille.

Noh. Kaberlesta on tarjottu ilmoitusten mukaan useammankin joukkueen puolesta, mutta toistaiseksi ei ole mitään sellaista tullut vastaan, johon Burke (Toronton GM) lähtisi samantien mukaan, vaikka viimeisen tiedon mukaan ihan varteenotettavia tarjouksia on silti ilmaantunut. Kuitenkaan kaikki tavikset, siis sellaiset kuin minä, eivät ole läheskään niin varmoja siitä onko Kaberle kaiken kohun arvoinen ja mitä hänestä kuuluisi antaa vastineeksi vaihdossa. Useimmiten TSN:n sivuille kirjoitetuissa viesteissä olen nähnyt maininnan "good but not great", kun kyse on ollut Kaberlesta. Itse olen vähän toista mieltä. Koko liigan paras hän ei ole, mutta ihan selkeää kärkipäätä. Juu juu, ei tehnyt yhtä paljon pisteitä kuin Mike Green, mutta asian suhteen tilastoihin nojaaminen on vähän monimutkaisempi juttu, kun pitää ottaa vähän asiaan vaikuttavia asianhaaroja mukaan.

Kuluneella kaudella Kaberle oli puolustajien pistepörssin 10., tehden 49 pistettä (7+42) 82:ssa ottelussa. Näin verrokkina, Mike Green, joka siis voitti puolustajien pistepörssin, teki 76 pistettä (19+57) ja pelasi 75 ottelua. Mutta jo pelkästän Greeniin nähden pitää mukaan laskea jo vähintäänkin koko muu joukkue. Greenin kohdalla homma on yksinkertainen : Toronto oli koko liigan toisiksi huonoin, Greenin Washington taas teki eniten maaleja koko liigassa (karkeasti 50-60 maalia enemmän kuin seuraava joukkue) ja oli kauden paras joukkue pisteiden valossa muutenkin. Greenin kohdalla siis "osasyy" tehoista lankeaa vähän yltiötehokkaalle joukkueellekin, vaikka tottakai Green on huippupelaaja muutenkin.

No entäs muut sitten? Ennen Kaberlea Greenin lisäksi pistelistalta löytyy mm. mestarijoukkueen Duncan Keith, Kingsien Drew Doughty, Dan Boyle, Chris Pronger, Sergei Gonchar, Tobias Ernström, Mark Streit ja Nicklas Lidström. Kaberlen lisäksi neljä muuta pelaajaa tosin mahtuvat pisteille 49 ja 50, joten jo 51:llä pisteellä olisi ollut pörssin kuutonen.

Aika monille näistä Kaberlen yläpuolella olevista puolustajista löytyy jonkinlainen syy heidän tehokkuuteensa. Keith pelasi mestarijoukkueessa, todennäköisesti Jonathan Toewsin ja Patrick Kanen tähdittämällä kentällisellä. Doughtyn kuvittelisin myös syötelleen kohtuu suuren osan Kopitarin 14:sta ylivoimamaalista, muista puhumattakaan. Boyle taas varmasti pelasi suurimman osan ajastaan Dany Heatleyn, Joe Thorntonin ja kuka sitten heidän kanssaan kolmantena häärikään, jolloin pisteitä syntyy helposti. Prongerilla vähän sama juttu Carterin ja Richardsin kanssa, Goncharilla kentällä saattoi hyvinkin olla niin Crosby kuin Malkinkin. Lidströminkin kavereina Datsyuk ja Zetterberg yms. eivät varmasti olleet pahitteeksi.

Ketäs Kaberlella sitten oli? Phil Kessel ja...no, siinäpä ne sitten oikeastaan olivatkin. Luultavasti Hagman, Stajan ja Ponikarovsky veivät jonkinlaisen osan ylivoimamaaleista(kin), mutta ei heistä yhtäkään voi järin tähtihyökkääjiksi kutsua, joten voitaneen sanoa Toronton pelanneen varsinkin viime kauden aika tähtien puutoksesta kärsivällä joukkueella hyökkäyspäässä.

Toisaalta puolustajien tärkein tilasto on heidän +/- -tilastonsa. Kaberlella se on kärkikymmenikosta heikoin, -16. Jälleen tosin pitää ottaa se huomioon, että mies pelasi samalla myös toisiksi huonoimmassa joukkueessa koko liigassa, jolloin tulos on jokseenkin odotetunlainen. Tässä mielessä siis esim. Pittsburghin Gonchar -4 -tilastollaan pelasi ehkä vielä heikommin, kun ottaa huomioon että joukkue oli liigan 9. tai 10. Tämän tilaston lisäksi Kaberle myös pelasi kentällä vähemmän kuin kaikki muut Top 10:stä Ernströmiä lukuunottamatta, joka pelasi vielä toistakymmentä sekuntia Kaberlea vähemmän keskimäärin. Eli ei kai se ihme ole että Green voittaa pistepörssiä tehokkaimmassa joukkueessa, jos hän on ollut jäällä karkeasti laskien ~245 minuuttia enemmän kauden aikana. Peleihin muutettuna se tarkoittaisi n. 10 peliä enemmän kauden aikana.

Sitten, varmasti yksi isoimmista asioista nykypäivän GM:n mielessä tarkasteltaessa pelaajan arvoa, eli palkka. Äkkiseltään palkkatilasto näyttää mainittujen pakkien osalta tältä :

Green 5.0 milj., Keith 8.0 milj., Doughty 0.85 milj., Boyle ~6.7 milj., Pronger 7.6 milj., Gonchar 5.5 milj., Ernström 3.5 milj.,  Streit 4.1 milj., Lidström 6.2 milj. ja Kaberle 4.25 milj. Nämä siis alkavan 10/11 -kauden palkkoja.

Nopeasti katsoen Kaberlea halvempia ovat vain Streit, Ernström ja Doughty, joista Doughty on vielä tulokas-sopimuksellaan ensi vuoden, ja Streit ja Ernströmkään eivät palkassa kovin häviä.

Kaberle on siis Top 10 tehokkaimpien puolustajien joukosta huonoimmassa joukkueessa pelaava, neljänneksi halvin ja ilmeisesti ainoa kymmenikön jäljellä oleva pakki kesän pelaajamarkkinoilla.

Ja sitten sanotaan että hänestä Burke ei voi juuri saada mitään vastineeksi, että parempi vain tyytyä johonkin draft pickiin tms.

Kyllä hänestä nyt JOTAIN hyvää pitää saada, kun on hyvinkin todennäköistä, että eri tasoisessa joukkueessa jälkikin on vielä vähän parempaa, varsinkin jonkun +/- -tilaston osalta. Tiedä nyt ihan olisiko Kaberle nyt kuitenkaan aivan usein puhutun Bobby Ryanin arvoinen (siis päikseen), mutta ei Toronton pitäisi kovasti enempääkään antaa huippuluokan hyökkäävästä puolustajasta. Ikääkään ole kuin vasta 32 vuotta, joten potentiaalisia pelivuosia on vielä 4-8 jäljellä. Kärkikymmeniköstä Boyle, Gonchar, Pronger ja Lidström ovat vähintään 2 vuotta vanhempia jokainen (Boyle 2, Pronger 3, Lidström 8 ja Gonchar 4 vuotta vanhempi), joten ihan ikälopustakaan ei ole vielä edes kyse. Ja verraten heihin, Kaberlen palkka on (ainakin) seuraavan kauden ajan vähintään 1.5 miljoonaa jokaista näitä neljää halvempi, useampaa reilusti enemmän.

Että haistakoon paskat kaikki "good but not great" -kommentoijat, kyllä Kaberle on hyökkäävien pakkien parhaimmistoa, ja vieläpä houkuttelevan hintaista sellaista. Näinollen myös mahdollisen vaihdon liikenne Toronton suuntaan pitäisi olla myös sen mukainen.

Saahan sitä toivoa kaikenlaista tietysti. Toisaalta Burke on mielestäni johtanut joukkuettaan erinomaisesti ja tehnyt monia hyviä hankintoja, ja sitten ne pari puoli-mahdotonta (Phaneuf-kauppa ja Toskala + Blake -> Giguere). Sille pohjalle rakennettuna uskoa löytyy, ettei homma mene aivan reisille.

Mutta katsotaanpa muutama päivä miten tässä käy.