TV on vaarallinen paikka - sinne katoaa ihmisiä.

Kaikki tuntenevat Ihmemies MacGyverin, tuon Phoenix-säätiön mikälie-agentin, joka aseiden sijaan taisteli vääryyttä vastaan tieteen ja sen auttamien omien sovellusten avulla. Varsinkin ihmisille on jäänyt mieleen ohjelman ikoni, Richard Dean Anderson.

Mutta mitä mies teki ohjelman jälkeen, kun se loppui 1994?

Lyhyesti sanottuna, ei kovastikaan mitään. Toinen sarja josta RDA tunnetaan, on Stargate -elokuvasta tehty TV-sarja, jossa RDA näyttelee enemmän tai vähemmän pääosaa noin puolet sarjasta. Mutta näihin väliin jääviin muutamiin vuosiin mahtuu vain muutama hassu esiintyminen, sikäli kun ilmeisen kohtuullinen Legend -sarja ei koskaan saanut kunnon katsojalukuja ja sen näyttäminen lopetettiinkin 12. jakson tekemisen jälkeen. Sen verran suosittu RDA oli jo tuolloin, että luulisi nyt homman onnistuneen. Onneksi kuitenkin RDA:n pesti Stargatessa jatkui useita vuosia, ja tavallaan vieläkin, sikäli kun cameo-rooleja spin-off -sarjoissa tulee ja jonkinlaista elokuvaakin ollaan vielä väsäämässä.

Mutta kaikenkansan tuntemaksi 80-luvun loppupuolen suosikiksi RDA on esiintynyt aika vähänlaisesti, varsinkin jos Stargate tai MacGyver on jäänyt näkemättä. Harmi sinänsä, mies on kuitenkin saanut aika hauskoja rooleja, ja stuntitkin MacGyverissä kuulemma tuli usein tehtyä itse.

Daniel Day-Lewis saattaa olla melko lähellä, jos näitä kahta alkaa vertailemaan. Day-Lewis tekee tottakai elokuvia eikä TV-sarjoja, mutta aika verkkaisella tahdilla kuitenkin. Kun ajattelee, että hän sai ensimmäiset huomattavat palkintonsa työstään vuonna 1990, jonka jälkeen on ilmestynyt tähän päivään saakka vain kymmenen elokuvaa, ei olla vaihtelevuudessa kovin kaukana RDA:sta. Toisaalta nämä kaksi ovat hankalia verrattavia muutoin keskenään; Day-Lewis on voittanut mm. kaksi Oscaria, RDA on lähinnä vain kultti-suosiossa. Toisaalta taas saattaa olla, että kansa tunnistaa helpommin RDA:n kuvasta, kuin Daniel Day-Lewisin.

Kai se on sitten niin, että molemmat miehet tekevät silloin ja juuri sen verran kuin kiinnostaa. Muistelisin kuulleeni Day-Lewisin melkeinpä erakoituneen joksikin aikaa elokuvien välissä, mies kun ei kai ole kovin perso julkisuudelle. Ei silti, mitä sitä väkisin puskemaan, varsinkin jos jokainen esiintyminen on melkolailla vuoden parhaita esiintymisiä.

Voitaneen sanoa, että jollakin tasolla fanitan RDA:ta. Ei hän nyt mikään erityisen huippu näyttelijä ole, mutta kyllä sitä Stargåtea tuli enimmäkseen hänen takiaan katsottua alkuaikoina, ennen kuin puolessa välissä koko sarjaa juonikin alkoi jo olla ihan kohtuu kiinnostava.

Ja loppuun vielä hauska (joskin alku siitä puuttuu) pätkä Stargåtesta, jossa RDA esiintyi viimeisimpiä kertojaan sarjassa : http://www.youtube.com/watch?v=ygAyBuoqRi8

Lisää hauskoja pätkiä Stargåtesta, varsinkin bloopereita ja muita, löytyy YouTubesta.